суботу, 8 вересня 2018 р.

Про Малнів у архівах. Пожежа 1901


Час від часу натрапляю на всілякі цікавинки. 

Знову після випадку. Приїхав в четвер зі Львова, вечеряю, а тут раптом дзвінок. Телефонує п.Гусяк Степан, і веде розмову на тему пошуків в архівах, щодо історії Малнова. Мені цікаво, спробую. Безсонна ніч, мишка і монітор, купа відкритих вікон, комп підвисає, зберігаю документи в купу, потім розберу, годі зупинитися…

І от: цікавинка перша.

У 1901 році, в кінці збору врожаю, 23 вересня, в Малнові сталася величезна пожежа. Повідомляється, що вона була такою сильною, що вигоріло майже все село! Пожежа сталася вдень, коли всі були в полі. Сильний вітер швидко розносив вогонь, а гасити було нікому. Через декілька годин згоріло 410 хат і різноманітних господарських споруд, а також будинки школи і гмінної канцелярії. Загинув також весь врожай. Без даху над головою і без хліба залишилися 80 родин. Шкода від пожежі перевищувала 200 тисяч крон.
Повідомлялося, що місцевий рятунковий комітет, яким головував священник Теофіл Глушкевич, готовий прийняти пожертви, через пошту у Краковці.

Схоже, що ця новина була розміщена у багатьох газетах (навіть у Познані), з метою поширити її максимально, і з надією на допомогу.

Газета:

Немає коментарів:

Дописати коментар